Conform tradiției, de Crăciun, în unele zone ale țări, se punea pe masă stolnicul. „Masa căpăta valoare simbolică. Era locul unde se așezau darurile în toată această perioadă a sărbătorilor. În primul rând, pe masă se punea un stolnic; o pâine mare, preparată din aluat cu ouă și lapte, să zicem se prepara dintr-un aluat de cozonac. Acea pâine se așeza pe otavă, adică pe fân uscat și avea diferite motive florale și geometrice. Această pâine era lăsată până în dimineața de Anul Nou, când se tăia feliuțe și erau serviți toți membrii familiei, începând cu gazda casei”, arată etnologul Izabela Corina Csiszár, de la Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, conform G4Food. De altfel, toată suflarea casei primea o bucățică din acea pâine, inclusiv animalele, care aveau un… Read More
Categorie: Actualitate, legarea mesei cu lant, paine din aluat de cozonac, stolnic, traditii de Craciun
Sursa: GAZETA de SUD




